VENTILATIONEN I DIN BOSTADSRÄTT


Ventilationen, inomhusluften, i din bostadsrätt styrs via din köksfläkt. För att du ska ha en god inomhusluft, en väl fungerande fläkt och för att öka fläktens livslängd är det viktigt att du tar hand om den och rengör den som du ska. 


Det är föreningens ansvar att reparera ditt fläktaggregatet om det är trasig men det är ditt ansvar som bostadsrättsinnehavare att underhålla fläkten och aggregatet på ett korrekt sätt.  Kontakta styrelsen snarast om fläkten inte fungerar som den ska.


Filter i din fläkt ska bytas två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Styrelsen delar ut två uppsättningar filter på hösten varje år som ska räcka till filterbytet som sker då och till bytet under kommande vår.  Styrelsen ansvarar även för att OVK genomförs vart tredje år.


Enklare skötselinstruktioner för fläkten "Ventex";


  • Stäng av aggregatet på den röda på/av-brytaren. 
  • Ta ut värmeväxlaren som ska bytas inför vintern och inför sommaren
  • Byt ut de vita filter som du fått, detta görs 2 gånger per år, på hösten och på våren.
  • Torka av hela aggregatet med en disktrasa så att inte damm och fett samlas på aggregatet.
  • Häll vatten i kondensvattenslangen för att kontrollera att det rinner undan bra.
  • Tvätta det svarta fettfiltret som sitter över spisen. När du behöver byta fettfilter så finns det att köpa som universal som du klipper själv på exempelvis Ventex, Clas Ohlson, Jula mm. 
  • På utsidan av din lägenhet finns det ett fyrkantigt galler. Det är genom där ny frisk luft ska komma in till din lägenhet. Om ni har möjlighet, ta därför av gallret och rengör det noga.


HANDBOK Ventex - v200info.pdf


HANDBOK FlexitFlexit Spirit K2R.pdf

HANDBOK Fläktwood RDKR - Flaktwood_RDKR_bruksanvisning.pdf

 

 

 
stäng